Foto: Patrick Degerman Bodil Carr Granlid och Stig Östman gör en helgjuten föreställning av Torgny Lindgrens ”Norrlands akvavit”.

Dela med andra:

Scenrecension

Verk: ”Norrlands akvavit”

Plats: Teater Pero i Stockholm, gästspel av Västerbottensteatern

Regi: Agneta Elers Jarleman

Text/manus: Gunnar Eklund efter Torgny Lindgrens bok

Scenografi: och kostym: Helena Weegar

Medverkande: Bodil Carr Granlid, Stig Östman

Övrigt: Animering av projektioner: Ingemar Glasleben, Twice a Man. Musik och musikarrangemang: Cay Nyqvist

”Norrlands akvavit” på Teater Pero i Stockholm

Publicerad 2011-05-05 09:25

Det har sagts en hel del om vådan av att dramatisera romaner. Nu något om lyskraften, möjligheterna när det lyckas: Västerbottensteaterns tolkning av Torgny Lindgrens ”Norrlands akvavit” är en kärleksförklaring till själva berättandet, i en form mitt emellan klurig folkhumor och obetvinglig norrländsk ståupp-poesi – vemodigt saklig, väckelsedigert predikande, djupt och innerligt humoristisk.

Så kommer den också från Sveriges främsta hemvist för det muntliga berättandet. Skellefteå i Västerbotten har till och med en egen årlig berättarfestival.

Det är en stor tradition Torgny Lindgren skriver i, och som regissören Agneta Elers Jarleman lirkat in i den teaterns Kleinkunst som hon gjort till sin genre, med pjäser om bland andra Sonja Åkesson, Karin Boye och Harriet Löwenhielm.

Och det blir alldeles, alldeles underbart. ”Norrlands akvavit” är en skröna av det Lindgrenska slag där berättelsen ligger och lyser inuti språket. Där finns gestalterna och landskapet, instängd stuglukt, gungande myrar och plötsliga, sluga ögonkast.

Resten är skådespelarnas sak: Stig Östman är den numera gudsförnekande prästen från ”Uume”, på återbesök i hemtrakten för att av-frälsa dem han i sin troende ungdom frälste. En karaktär som blir så helgjuten just för att den, med sina slingriga, halvkvädna gester är så full av glipor och smitvägar. Bodil Carr Granlid är alla andra figurer i byn, var och en med sina kroppsliga och dialektala egenheter, äkta vara varenda en. Tillsammans gör de en föreställning som visar upp det västerbottniska tonfallet – dess livserfarenhet, slagfärdighet och sträva realism – men framför allt hur förtjust det är i sig självt. Liksom i en väckelsepredikan är det språket som är handlingen.

Och musiken. Psalmer och frikyrko­sånger följer i finstämt ironiska arrangemang föreställningen och gör gudstro och förnekelse till olika sidor av samma mynt. Ett snilledrag är också fondprojektionerna av Ingemar Gasleben. Skolplanscher av växter, gamla landskapsbonader och finalens stora bokmärkes-Jesus, stillbilder där någon detalj får liv. En kos avmätta idisslande, ett frö som plötsligt gror, och själva skapelsen gör sig påmind.

Kommentarer(0)

0 . Per sida:


Bloggat om artikeln()

  • Rätta artikeln
  •  Textstorlek
  • Skriv ut

Nyheter från Nyheter

Foto: Hassan Ammar / AP

Saudiska kvinnor får rösträtt 2012

Historiskt genombrott. Saudiske kung Abdullah meddelade på söndagen att landets kvinnor från och med nästa mandatperiod ska få rösträtt.

Foto: Jens Dige / AP

Christianias 40-årskris

Fristad söker sin norm. Den 26 september 1971 fick aktivisten och journalisten Jacob Ludvigsen och en liten sexmannaskara för sig att det övergivna kasernområdet i Köpenhamn borde ockuperas.

Pong kom 1972.

Gamla spel fortfarande heta

Gammalt är charmigt, enkelt och roligt. I en tid då moderna spel blir allt mer avancerade upplever klassiska dator- och tv-spel en renässans. Läs mer.

”Militären skjuter in i folkmassorna”

Stora demonstrationer i Jemen. Enligt al-Arabiyyas tv-sändningar har minst en demonstrant dödats.

Livsstil

”Jag är ingen TV4-brud”

Cissi Wallin: Vill inte vara en programledare som agerar uppskattande åt sin manliga kollega.

Film & TV

Mycket sås i svensk film

”Små citroner gula” ändrar synen på mat i film. Trots en alltmer avancerad matkultur i Sverige lever brunsåsen på film.

Ekonomi

Yngst bland de rikaste

Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Hans förmögenhet har ökat mest av allas i år. Tillräckligt för en plats på topplistan.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Tipsa DN! Är du mitt i en nyhetshändelse? Hör av dig! Via SMS, MMS eller e-post.

Räddades med margarin. Hål i skrovet kunde ha fått fartyget att sjunka.

Nutidstestet v.38. Vitt skilda ämnen - från Anders Borg till allsvenskan.